Cuma, Ocak 29, 2010

Jboss SMF hizmet delegasyonu (delegation) ve RBAC (1.kısım)

Solaris 10 üzerinde çalışan Jboss hizmetinin yönetimini (kapatmak, açmak ve askıya almak) root dışında başka bir kullanıcıya verme ihtiyacı bir süredir üzerinde konuştuğumuz bir konuydu. İlk etapta hizmeti SMF biçimine dönüştürmüştük. Şimdi de bu SMF metodunun yönetimini başkalarına delege etmek gerekiyordu.


Bu konuda ne yazık ki çok fazla kaynak yok. Sun'ın bir kaç belgesi ve bir kaç blog yazısı dışında bir şeye rastlayamadım. Ancak olanları derleyerek aşağıdaki yönteme ulaştım. Bu yöntemin çalışabilmesi için hizmetin SMF'e dönüştürülmüş olması, network/jboss olarak kayıt edilmiş olması ve hizmeti devredecek 'jboss ' adında bir hesap açmış olmanız gerekiyor.



# vi /etc/security/auth_attr
                  dosya içinde en son satıra eklenir > solaris.smf.manage.network/jboss:::Jboss servisi


# usermod -A solaris.smf.manage.network/jboss jboss
# svcprop -p general network/jboss
# svccfg -s network/jboss setprop general/action_authorization=astring: solaris.smf.manage.network/jboss
# svcadm refresh network/jboss
# svcprop -p general network/jboss


Buraya kadar olan kısımı uyguladığınızda servisi yeniden başlatma yetkisini kullanıcıyı devretmiş oldunuz. Bundan sonrasını uyguladığınızda ise servisi enable / disable etme yetkisini de devrediyorsunuz.


# svccfg -s network/jboss setprop general/value_authorization=astring: solaris.smf.manage.network/jboss

Bu yöntemi uyguladığınızda RBAC metoduna girmeden yalnızca tek bir kişi ve hizmet için delegasyonu sağlayabiliyorsunuz. Aynı işin RBAC ile nasıl yapılacağını bir sonraki yazımda anlatacağım. Bitirmeden önce bu konuda fayda sağlayacak bir iki kaynak adresi de ekte vermek istiyorum.

Restricting Service Administration in the Solaris™ 10 Operating System

Hiç yorum yok: