Aslında bu proje gerçekten de çok büyük ve kapsamlı bir proje olacaktı. En basit şekliyle bile oturup düşündüğümüzde aşağıdaki ana fazlara varıyorduk.
1- 1100 adet marka bazında düzenlilik gösteren dizüstü bilgisayarın klonlanması
2- 1000 adet yarısı markalı yarısı markasız, düzensiz PC parkının klonlanması.
3- Group Policy ve diğer araçlarla kullanıcı masaüstünün ve bilgisayarlarının düzenlenmesi, güvenlik ayarları.
4- Tüm bilgisayarlarla eski forest'tan yeni forest'a göç.
Projenin sonuna varmış mutlu bir kişi olarak söyleyebilirim ki proje boyunca bir çok değişiklikler oldu. Yukarıda saydığımız ana fazları da yine sayıldığı gibi ardışık olarak gerçekleştirmedik. Bazen bazı parçaları birleştirip yeni fazlar oluşturduk, sonra tekrar ana fazlara geri döndük, tam yarı yoldayken destek verdiğimiz iki şirket BT'lerini ayırma kararı alınca, proje dahilindeki PC ve dizüstülerin yarısını proje dışında bırakmak zorunda kaldık vs.vs.
Başlangıca geri dönersek, ilk yaptığımız iş öncelikle firma(lar)daki bilgisayar parkını tespit etmek oldu. Oluşturduğumuz envantere ve iş süreçlerine (!) (anlayanlar anladı :) ) bakarak yaptığımız değerlendirme sonucunda önce dizüstü bilgisayarları bitirmeye karar verdik. Çünkü 4 markadan bilgisayarlar vardı ve klonlanması çok kolaydı.
İmaj yazılımı olarak Norton Ghost Enterprise 8.0 kullandık. Daha önce de çalıştığım firmada aynı anda 200 pc'yi klonlamak gibi başarılı çalışmalar yaptığım için performansından emindim. Bu sefer de yüzümü kara çıkarmadı.
İmajları oluştururken her markadan bir dizüstü aldım ve imaj oluşturmaya başladım. Bilgisayarlarda kullanılan ve ihtiyaç duyulan standart yazılımları tespit ettim ve bu yazılımları bilgisayarlara yükledim. Daha sonra üzerlerinde ihtiyaç duyduğum güvenlik ayarlarını ve Group Policy ayarlarını uyguladıktan sonra ilk testlerimi yaptım.
Ancak bazı yazılımlar çalışmadı. Örneğin, admin yetkisi olmayan sıradan kullanıcılar AS/400 Emülasyonunu kullanmak için C:\Program Files\IBM\AS400\Emulator klasörüne yazma gereği duyuyorlardı. Aynı şekilde Lotus Notes kullanmak için de C:\Program Files\Lotus klasörü altında RWX yetkisi gerekliydi.
Buna benzer ince ayarları tamamladıktan sonra beta testleri için bir grup dizüstü bilgisayar kullanıcılara dağıtıldı. Bir haftalık testten sonra yeterince kararlı olduğuna inandığımızda imajlarımızı V1.0 olarak adlandırdık ve kurulum için sahaya çıktık.
Bölgeye gidip kullanıcı laptoplarını yağmalamadan önce :) halletmemiz gereken bir sorun daha vardı. Bu makinaları formatlayarak yeniden kuracaktık ama ya kullanıcıların mevcut dosyalarını nasıl aktaracaktık ?
Burada da imdadımıza Symantec Client Migration 3.0 yazılımı yetişti. Ghost Enterprise içinde gelen yan ürünlerden birisidir. Kullanıcı bilgisayarına küçük bir ActiveX dosyası yükleyerek Registry, Desktop, Lotus Notes ayarları, My Documents vs. aklımıza gelebilecek her türlü ayar ve dosyayı ortak bir sunucuya aktarmayı, oradan da yeni bilgisayara aktarmayı sağlıyordu.
Bu yazılımın tek sorunu, Türkçe Regional Settings ile çalışmayı kabul etmiyor olması. Eğer ayarlar sunucuda TR ise, logon olmaya izin vermiyor. O yüzden daha kurulum sırasında sunucuyu İngilizce bırakmak gerekiyor. TR'den İng.'ye dönmek de işe yaramıyor hatırladığım kadarıyla.
Bu yazılımı bulmadan önce çok çılgın bir fikrim vardı. Üzerinde 500-600 Gb disk alanı bulunan bir HP Compaq sunucuyu sırtlayıp bölgeye götürüp klonlanacak bilgisayarların kopyasını almayı bile düşünmüştüm. Şimdi komik geliyor ama çaresizlik zor şey gerçekten... :)
Gitmeden önce yaptığımız bir çalışma da tüm dizüstü tipleri için uygun açılış disketlerini hazırlamak oldu. IBM X31, Toshiba ve Compaq EVO serisi hepsi Intel Pro/100 ethernet kartının NDIS sürücüsünün yüklendiği açılış disketiyle gayet sorunsuz çalışıyorlar. Yalnızca bu konudaki önerim, ortamda kaç dizüstü varsa ve bir seferde kaç makina klonlanacaksa o kadar disket + bir kaç yedek hazırlamak olacak. Sonra disket bozulması vb. sorun çıkabiliyor. Ofise geri dönmek zorunda kalabilirsiniz :)
Gitmeden önce bölgeye bir mesaj yazıp herkesin belirtilen tarihte bilgisayarlarını hazır bulundurmalarını istedik. Hatta tüm belge ve kıymetli bilgilerini de My Documents altına toplamalarını, bunun dışındaki klasörlerin incelenmeyeceğini ve bilgi kaybı olabileceğini de hatırlattık. Müzik ve porno film meraklıları için de yeni sistemlere böyle dosyaların aktarımı servisimizin olmadığını mesajımıza ilave ettik. :)
Bölgede bizi bir süpriz bekliyordu. Ofisimizde harika çalışan Ghost sunucusu çalışmıyordu. Bazı denemelerde de inanılmaz yavaş çalışıyordu. Bir süre acı çektikten ve deneme yanılmalardan sonra öğrendik ki bölgedeki 3Com switchler Multicast yayınını desteklemiyormuş. Dolayısıyla yanınızda güvendiğiniz bir switch veya hub götürmekte fayda var.
İlk imaj testlerimi yaparken, yeterince sağlıklı ayarlanmamış genel müdürlük core switchlerinin multicast paketlerini ana sistemlerin segmentine de geçirdiğini, kısa bir süre olsa da kesintilerin yaşandığını, bu olaydan sonra o dönemdeki ağ yöneticimizin beni elinde sopayla kovaladığını da bildirmek isterim. :)))
Operasyon çok başarılı geçti. Uyarılarımızı dikkate almayan 3-5 kullanıcı dışında herkes dosyalarını istenen şekilde düzenlemişti. Bu dosyaları, Lotus arşivlerini ve gereken diğer bilgileri topladıktan sonra makinaları klonlamaya başladık.
Klonlama tamamlandıktan sonra SCM ile tüm bilgileri kullanıcı bilgisayarlarına geri yükledik. Ancak registry vb. ayarların da geri yüklenmesi için geçici olarak makinanın sahibi olan kullanıcıya Admin yetkisi verdik ve iş bitiminde geri aldık. Yoksa yalnızca standart klasörleri geri yükleyebilirsiniz. İş bittiğinde, sysprep ile hazırlanmış, mini setup çalıştırılmış ve domain'e alınmış bir bilgisayarda SCM ile geri yükleme sonrasında kullanıcının tüm dokümanları, masaüstü, Lotus Notes, AS/400 ayar ve dosyaları ve arşivleri geri gelmişti. Ben hala işimizi yaparken SCM'nin inanılmaz faydalı olduğunu ve projenin ADMT ile birlikte en önemli diğer yardımcı yazılımı olduğunu düşünüyorum.
Kullanıcı bilgisayarına SCM ActiveX kurulumu sorunlu olabilir. Yüklenemiyorsa tüm temp dosyalarını ve IE dosyalarını silin. Kapatıp yeniden deneyin. Muhtemelen çalışacaktır.
Bu arada komik deneyimlerimiz de oldu. Ama bize ilerisi için çok şey öğretti. Şöyle ki ;
- Her kullanıcıdan dizüstü bilgisayarını teslim alırken içine veya üzerine kartvizitini yapıştırmasını talep edin. Yapılmamışsa almayın. Makinalar birbirine benzerler :)
- Herkesin şarj cihazını getirmesini sağlayın ve kurulum sırasında mutlaka bilgisayarları şarja takın. Tam "başlat" düğmesine basarken 20 bilgisayardan 5'nin stand-by'a geçtiğin görmek hiç de eğlenceli olmuyor.
Standart kurulmuş makina kullanıcı için tatsız bir şeydi. Ne Control Panel'e girebiliyor, ne masaüstü ayarlarını ve duvar kağıdını değiştirebiliyor, ne de istediği yazılımı yükleyebiliyordu. Bir kullanıcının deyimiyle "gelişmiş bir hesap makinası" olmuştu. Bir klonlama ertesi gününde bir kullanıcının yana yakıla beni bulduğunu ve makinasına neden "Rise of Nations" oyununu yükleyemediğini, bunu engelleme hakkını bana kimin verdiğini sorduğunu hala gülerek hatırlarım :)
Bir dizüstü klonlama operasyonunu özetleyecek olursak şunların yapılması gerektiğini söyleyebiliriz.
- İmajları hangi yazılımla oluşturacağınıza karar verin ve yazılımı mutlaka test edin.
- İmajlamadan önce mutlaka makina envanterini toplayın ve avantajlı / dezavantajlı noktaları tespit edin. Zaman kazanırsınız.
- Bilgisayarlarınızda hangi yazılımların hangi ayarlarla çalışması gerektiğini öğrenerek listesini oluşturun.
- Test imajları oluşturup tüm güvenlik ve operasyon ayarlarınızı test edin.
- Kullanıcı bilgilerini nasıl toplayacağınıza karar verin.
- Test sistemleriyle bölgede yapacağınız çalışmanın küçük de olsa bir simülasyonunu yapın.
- Norton Ghost kullanıyorsanız Multicast enable ağ anahtarlarıyla çalışmaya karar verin ve temin edin.
- Eğer kullanıcı verilerini toplayacaksanız, işinizi kolaylaştırmak için uygun bir düzenlemeyi kullanıcılardan talep edin.
- Çalışmaya başlamadan makul bir süre önce ilgili yöneticilere ve personele yazılı bildirimde bulunun.
- Yeterli miktarda açılış disketi oluşturun.
- Donanımınız veya personeliniz yeterli değilse 20 veya 30'luk gruplardan daha büyük klonlama grupları oluşturmayın. Dağıtık ortamda tüm makinaları izlemek gerçekten zor oluyor.
- Kurulum sonrasındaki ilk günün tamamını bölgeye ayırın. Desteğe ihtiyaçları olabilir. Çatlak sesleri engelleyebilirsiniz.
- Kullanıcılar bu duruma sevinmeyecektir. Alkış beklemeyin, makul ölçülerde açıklamaya çalışın. Daha fazlası için yorulmayın. Tecrübeyle sabittir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder