Çarşamba, Kasım 21, 2012

Hangi izleme yazılımı daha iyi ? Zabbix, Hyperic, Zenoss ? ( Zabbix - 2 )

Kaldığımız yerden devam edelim. Zabbix agentlarının kurulumu da gayet basit. Elle yapılıyor ama basit. Unix türevleri için sıkıştırılmış bir dosya içindeki çalıştırılabilir dosyaları bir klasöre kopyalayıp conf dosyasını da oluşturmak ve daemon'u çalıştırmak yeterli. Windows tarafında ise kendisini bir servis olarak sisteme kaydetme özelliği bulunuyor.

Yönetim sunucusundan kendi PC'mdeki VM ortamına ve NAT'lanmış VM'lerime ulaşmakta ve yönetmekte sıkıntı yaşamadım. Ya da dış ortamdaki sunuculardan kendi VM'im içinde çalışan NAT'lanmış Zabbix sunucusuna erişmekte de sorun olmadı. Yazılım, VM yöneticisinin de imkanlarını kullanarak her iki yöntemle de erişimi destekliyor.

İlginç gelebilir. Bence Zabbix'teki Solaris ve Unix izleme şablonları SCOM'a göre daha fazla bilgi sunuyor. Yani daha fazla kalemde monitor öğesi yazılmış. Bunu görmek değişik geldi.

Yine konsola dönecek olursak, konsol ve grafiklerinden Windows GUI'si ve alışageldiğimiz görünümleri (skin, graphic) beklememek lazım. Grafikler Nagios grafiklerini andırıyor. Önemli olan işlevselliği diyorsanız sorun yok. (-ki bence alışması çok da zor değil).

Benim için en önemli göstergelerden biri olan metin dosyaları içinde belirli kelimeleri veya karakter dizilerini arayarak, bulduğunda alarm üretme özelliğini bu bir günlük çalışmada göremedim (bulamadım). Ancak okuduğum forumlar yapılabildiğini söylüyor.

Kendi izleme kriterlerini yazmak isteyenler için çok gelişmiş, hatta karmaşık sayılabilecek bir düzenleme aracı bulunuyor.


Biraz ilgilenme fırsatı buldum. Bence araştırmak ve yeni bir şey öğrenmek isteyenler için çok keyifli.


Diğer bazı izleme yazılımlarında olduğu gibi coğrafi bilgileri ve haritaları kullanarak kendi haritalarınızı üretmeniz ve izlenecek öğeleri bu harita üzerine yerleştirmek mümkün.

Çoğu kişi önemsemez ama ben denetim (audit) özelliğini de başarılı buldum. Oldukça detaylı bilgi kaydı yapıyor.


Yine sevemediğim bir özelliğine dönecek olursak, Zabbix agent tabanlı çalışmayı seven bir izleme yazılımı. Agent yüklü olmayan sistem, hizmet, port, web sayfası vs. izleme konusunda biraz mızmızlanıyor. Bu çalışmada anlattığım işlemin nasıl yapılacağını bulamadım. Forumlarda da bu konuda dişe dokunur bilgi verilmemiş. Bazıları, SSH scriptleri çalıştırarak yapmaktan bahsediyor ama bunu iki mouse klik ile yapabilecek yazılımlar bu noktada Zabbix'e karşı büyük avantaj sağlıyorlar.

SSH scriptlerinden bahsetmişken, yazılım dış kaynaklı scriptleri çalıştırmaya da imkan veriyor. Yani siz izleme çatısı altında X sunucusuna bir script ile logon olarak, orada bazı kontroller yaptırabilir ve sonucunu Zabbix'e döndürebilirsiniz.

Sonuç olarak, Zabbix'e geçer üstü not veriyorum :) Ancak eminim ki saydığım bazı olumsuz özellikler bu yazılımla ilgilenen bazıları için değerlendirmede daha yüksek önem arzeden noktalardır ve onların değerlendirmesi benimkimden farklı olacaktır. Amacımın yazılımın avukatlığını yapmak olmadığını hatırlatıp, eksiklerim ve bu değerlendirmede hayli sübjektif yorumlarım olabileceğini de bu vesileyle hatırlatmayı gerekli görüyorum.

GUNCELLEME : 2012 yılında yazdığım bu blog yazısının üzerinden çok zaman geçti. Ben de, değer yargılarım da değiştik, bizimle birlikte Zabbix'de çok değişti. :)

Kaderin garip bir cilvesi olarak bugün ; 1,5 yıl önce kurduğum IT monitoring danışmanlık şirketinde en çok talep gören ve istenen ürün Zabbix. 

Aradan geçen 6 yıllık dönem içinde ; blog yazısını yazdığım dönemdeki bakış açımı değiştirip Zabbix'ten umudumu kesmeden üzerinde ısrar etmenin doğru bir seçim olduğunu görüyorum ve bu kararımdan çok mutluyum diyebilirim.

Tüm Zabbix dostlarını beklerim. www.monitoring.world

Salı, Kasım 20, 2012

Hangi izleme yazılımı daha iyi ? Zabbix, Hyperic, Zenoss ? ( Zabbix - 1 )

Elimde açık kaynak izleme (monitoring) yazılımlarının hangisinin daha iyi veya bana göre daha verimli olduğunu anlamak için açılmış bir iş var. Daha doğrusu kendi başıma açtığım bir iş.

Merak işte. :) SCOM 2007 kullandığımız günlerden, bu işi daha farklı ve esnek yapabilen başka bir yazılım var mı noktasına geldim, üstelik ciddi bir SCOM 2007 hayranı iken. Ama dediğim gibi altında merak yatıyor.

Üstelik her daim etrafımda 'abi zabbix daha iyi, yok yahu ben Hyperic'ciyim, bence Zenoss'tur bu işin kralı' gibi bitmez tartışmalar sürerken, ben de kendi görüşümü ; hem de görece sağlam verilere dayanan görüşümü oluşturmak istedim.

Bu yazı dizisine ilk olarak Zabbix ile başlamak istiyorum. Öncelikle ;

http://www.zabbix.com

adresinden tüm belge ve kurulum dosyalarına ulaşabilirsiniz.

Her zaman olduğu gibi nasıl kurulduğunu filan adım adım anlatarak zekanıza ve araştırma isteğinize saygısızlık yapmayacağım. Sadece karşılaştığım güçlükleri nasıl geçtiğimi anlatmak yeterli geliyor bana fikir olarak.

Şimdi de kurulum ;

Kurulum için Zabbix'in sayfasından (SourceForge'a yönlendirilerek) VMDK veya ISO dosyalarını indirmek mümkün. Ancak tar.gz olarak gelen bu dosyayı Windows'ta açarak VMware workstation'a bağlamak isterseniz aşağıdaki hata ile karşılaşıyorsunuz.



Kanmayın. Gerçek değil. Dosyayı alıp bir Unix / Linux makinede açıp içinden çıkan VMDK dosyalarını kullanabilirsiniz. Veya aklınıza gelen başka bir yolu vardır. Ben böyle yaptım ve işe yaradı.

ISO / VMDK'yı Vmware workstationa bağlayıp kurulumu tamamladım. Sunucu kurulduktan sonra konsol login için root:zabbix kullanıcı adı ve şifresini kullanabilirsiniz. Web konsoluna bağlantı için de http://sunucu_adı yazmak yeterli. Web konsolun kullanıcı adı ve şifresi admin:zabbix .



Biraz çalıştıktan sonra aşağıdaki gibi bir konsol görüntüsü elde ettim.

Konsolun yerleşim şeklini ve esnekliğini beğendim. Kutuları sürükleyerek kendi ekran tasarımınızı yapabiliyorsunuz. Ya da bazı istemediğiniz kutuları çıkartıp, yerine istediğiniz özelleştirilmiş kutuları ekleyebiliyorsunuz.


Buraya kadar işler yolunda ama bence sıkıntı agent kurulumlarında başlıyor. Öncelikle, agent kurulumları bu bir günlük çalışmadan öğrenebildiğim ve test ettiğim kadarıyla elle yapılıyor. Bunu bir paket haline getirmek ve ActiveDirectory, SCCM, veya diğer paket yöneticilerine vererek otomatik kuruluma geçmek size bağlı. Her agent için bir conf dosyası oluşturmanız ve bu dosyaya da izlenecek sisteme özgü bir iki bilgi girmeniz lazım. Yani bu noktada kullanacağınız scriptlerin karmaşıklığı biraz daha artıyor diyebiliriz. Ne var hostname'i bulu bunu dosyaya eklemekte derseniz ona da eyvallah. Ama ben toplamda bu özelliğini (zaman kaybettirici) sevmedim.

Ancak sabrınız varsa iyi çalışıyor. Agent kurulumları tamamlanıca hemen iletişime geçti ana sunucu ile ve veri göndermeye başladı.

Yine bir eksi daha, Zabbix sunucusunda agentları elle tanımlamak zorundasınız. Sonrasında da OS veya uygulama türüne göre (SCOM diliyle Management Pack) template'leri atayarak sistemi izlemeye başlıyorsunuz.

Aradaki iletişimin güvenli kanaldan yapıldığına dair bir işaret göremedim. Herhangi bir sertifika kullanmadım çünkü. Agent da öyle aman aman kurulumu olan bir şey değil. Basit bir daemon olarak yerleşiyor sisteme. Bu konuya biraz daha bakmak gerekecek.

Bir çok izleme yazılımında Hollywood filmlerinde NSA, NIST, NORAD, CIA, NewYork belediyesi gibi kurumların pek görkemli izleme sistemlerini ve tüm duvarı kaplayan kocaman video wall'larını görürüz ve özeniriz. Birleri o ekranlara bakıp 'Allah astreoid geliyor' veya 'Jim, borulardaki basınç 5 kat arttı' gibi unutulmaz replikleri söylerler. O ekran tasarımlarının çoğu da gerçek dışıdır ya, neyse. Bizim de böyle olsa diye ağzımızın suyu akar. Ama en basitinden SCOM'un böyle bir özelliği yoktur. Dönüşümlü gelen ekranlar filan. Ama bu sefer, bu yazılımı yapan abiler bunu düşünmüşler. En büyük artı puanlardan birini benden bu konuda aldı yazılım. "Slideshow" olarak belirlediğiniz grafikler , görünümler sırayla ekrana geliyor. Tasarımı kolay. Aferim !.

(devamı gelecek...)


GUNCELLEME : 2012 yılında yazdığım bu blog yazısının üzerinden çok zaman geçti. Ben de, değer yargılarım da değiştik, bizimle birlikte Zabbix'de çok değişti. :)


Kaderin garip bir cilvesi olarak bugün ; 1,5 yıl önce kurduğum IT monitoring danışmanlık şirketinde en çok talep gören ve istenen ürün Zabbix. 

Aradan geçen 6 yıllık dönem içinde ; blog yazısını yazdığım dönemdeki bakış açımı değiştirip Zabbix'ten umudumu kesmeden üzerinde ısrar etmenin doğru bir seçim olduğunu görüyorum ve bu kararımdan çok mutluyum diyebilirim.

Tüm Zabbix dostlarını beklerim. www.monitoring.world