Yönetim sunucusundan kendi PC'mdeki VM ortamına ve NAT'lanmış VM'lerime ulaşmakta ve yönetmekte sıkıntı yaşamadım. Ya da dış ortamdaki sunuculardan kendi VM'im içinde çalışan NAT'lanmış Zabbix sunucusuna erişmekte de sorun olmadı. Yazılım, VM yöneticisinin de imkanlarını kullanarak her iki yöntemle de erişimi destekliyor.
İlginç gelebilir. Bence Zabbix'teki Solaris ve Unix izleme şablonları SCOM'a göre daha fazla bilgi sunuyor. Yani daha fazla kalemde monitor öğesi yazılmış. Bunu görmek değişik geldi.
Yine konsola dönecek olursak, konsol ve grafiklerinden Windows GUI'si ve alışageldiğimiz görünümleri (skin, graphic) beklememek lazım. Grafikler Nagios grafiklerini andırıyor. Önemli olan işlevselliği diyorsanız sorun yok. (-ki bence alışması çok da zor değil).
Benim için en önemli göstergelerden biri olan metin dosyaları içinde belirli kelimeleri veya karakter dizilerini arayarak, bulduğunda alarm üretme özelliğini bu bir günlük çalışmada göremedim (bulamadım). Ancak okuduğum forumlar yapılabildiğini söylüyor.
Kendi izleme kriterlerini yazmak isteyenler için çok gelişmiş, hatta karmaşık sayılabilecek bir düzenleme aracı bulunuyor.
Biraz ilgilenme fırsatı buldum. Bence araştırmak ve yeni bir şey öğrenmek isteyenler için çok keyifli.
Diğer bazı izleme yazılımlarında olduğu gibi coğrafi bilgileri ve haritaları kullanarak kendi haritalarınızı üretmeniz ve izlenecek öğeleri bu harita üzerine yerleştirmek mümkün.
Çoğu kişi önemsemez ama ben denetim (audit) özelliğini de başarılı buldum. Oldukça detaylı bilgi kaydı yapıyor.
Yine sevemediğim bir özelliğine dönecek olursak, Zabbix agent tabanlı çalışmayı seven bir izleme yazılımı. Agent yüklü olmayan sistem, hizmet, port, web sayfası vs. izleme konusunda biraz mızmızlanıyor. Bu çalışmada anlattığım işlemin nasıl yapılacağını bulamadım. Forumlarda da bu konuda dişe dokunur bilgi verilmemiş. Bazıları, SSH scriptleri çalıştırarak yapmaktan bahsediyor ama bunu iki mouse klik ile yapabilecek yazılımlar bu noktada Zabbix'e karşı büyük avantaj sağlıyorlar.
SSH scriptlerinden bahsetmişken, yazılım dış kaynaklı scriptleri çalıştırmaya da imkan veriyor. Yani siz izleme çatısı altında X sunucusuna bir script ile logon olarak, orada bazı kontroller yaptırabilir ve sonucunu Zabbix'e döndürebilirsiniz.
Sonuç olarak, Zabbix'e geçer üstü not veriyorum :) Ancak eminim ki saydığım bazı olumsuz özellikler bu yazılımla ilgilenen bazıları için değerlendirmede daha yüksek önem arzeden noktalardır ve onların değerlendirmesi benimkimden farklı olacaktır. Amacımın yazılımın avukatlığını yapmak olmadığını hatırlatıp, eksiklerim ve bu değerlendirmede hayli sübjektif yorumlarım olabileceğini de bu vesileyle hatırlatmayı gerekli görüyorum.
GUNCELLEME : 2012 yılında yazdığım bu blog yazısının üzerinden çok zaman geçti. Ben de, değer yargılarım da değiştik, bizimle birlikte Zabbix'de çok değişti. :)
Kaderin garip bir cilvesi olarak bugün ; 1,5 yıl önce kurduğum IT monitoring danışmanlık şirketinde en çok talep gören ve istenen ürün Zabbix.
Aradan geçen 6 yıllık dönem içinde ; blog yazısını yazdığım dönemdeki bakış açımı değiştirip Zabbix'ten umudumu kesmeden üzerinde ısrar etmenin doğru bir seçim olduğunu görüyorum ve bu kararımdan çok mutluyum diyebilirim.
Tüm Zabbix dostlarını beklerim. www.monitoring.world